Op De Fred kijk je je ogen uit!

Statige huizen, rijen met grote bomen en overal leuke torentjes: als je over het brede trottoir van het Statenkwartier loopt, heb je snel door dat dit niet zomaar een wijk in Den Haag is. De buurt, waar De Fred dwars doorheen loopt, is gebouwd tussen 1890 en 1915. De prachtige gebouwen waarin ook winkels en horeca gevestigd zijn, zorgen vanwege de authentieke details voor een uniek uiterlijk. Tijdens je bezoek aan De Fred kun je dus niet alleen goed shoppen, uitgebreid boodschappen doen en lekker eten en drinken, maar ook genieten van de schitterende architectuur.

 

Torentjes typeren de wijk

De vele torentjes in de wijk zorgen voor een straatbeeld dat met geen andere buurt te vergelijken is. Als je ze eenmaal hebt ontdekt, blijf je maar omhoog kijken. Oppassen dus als je de straat oversteekt! De torentjes zijn vooral ontworpen als een architectonisch ornament, een nostalgische knipoog naar de verdedigende functie van torens op oude stadsmuren en kastelen. Toch hebben sommige ook een functie. Ze markeren namelijk belangrijke wegen en accentueren straathoeken.

 

Groene pleinen

De Fred heeft naast mooie bouwkunst ook veel groen te bieden. Dat komt onder andere door een aantal kruisingen, die door de inrichting eerder op pleintjes dan kruispunten lijken. Ga maar eens kijken bij het Prins Mauritsplein. Deze gezellige oase zorgt voor een bijzondere combinatie van architectuur en natuur. En wat dacht je van het Fredrik Hendrikplein, dat zelfs de status ‘rijksbeschermd stadsgezicht’ heeft? Een herkenbaar onderdeel van het Statenkwartier en zeker een bezoekje waard!

 

Berlages favoriete ontwerp

De Nederlandse architect Hendrik Petrus Berlage heeft verschillende gebouwen in Den Haag ontworpen, ook in het Statenkwartier. Zo ontwierp hij Villa Henny en het Kunstmuseum (voorheen het Gemeentemuseum). Leuk feitje: dit museum is het gebouw waar Berlage zelf het meest trots op was!

Al met al is De Fred dus een paradijs voor architectuurliefhebbers. We zijn erg trots op het uiterlijk van de wijk. Misschien had je het al gespot, maar wist je dat het straatbeeld inclusief torentjes ook in het nieuwe logo van de Fred verwerkt is?

Shopping treasures
De Fred footer logo