De Frederik Hendriklaan – in de Haagse volksmond ook wel ‘De Fred’ – is vernoemd naar Frederik Hendrik van Oranje (1584-1647), zoon van Willem van Oranje en Louise de Coligny. De prins van Oranje was onder andere stadhouder, kapitein-generaal en admiraal-generaal van de Republiek der Zeven Verenigden Nederlanden. Hij kreeg de bijnaam ‘stedenbedwinger’, dankzij zijn vele overwinningen in de Tachtigjarige Oorlog.
Van 1900 tot 1915 wordt met de aanleg van het Statenkwartier het Haagse stedelijke gebied uitgebreid richting Scheveningen. Ook deze wijk is een verwijzing naar het dagelijks bestuur in de zeventiende en achttiende eeuw (de ‘Staten’). De meeste straten in de buurt zijn vernoemd naar Hollandse politici uit de Gouden Eeuw.
In 1909 begint Frits Plasman een banketbakker aan de Frederik Hendriklaan 106. Zijn motto: ‘gebackjes welcke voldoen aan de modernschte eisen betreffende kwaliteit’. De winkel zit er nog steeds. Onder dezelfde naam, in hetzelfde kenmerkende Jugendstil-pand én met hetzelfde motto.
Op nummer 275 vestigt Henk Haaksma zijn slagerij. Zoon Freek – vernoemd naar de Frederik Hendriklaan – neemt op zijn achttiende de zaak over na het overlijden van zijn vader. Na de Tweede Wereldoorlog wordt de zaak verkocht aan familie Waaijer, in 2003 nam Mark Luiten het van ze over. De slagerij onderging een paar flinke metamorfoses, maar zit nog altijd op nummer 275 – en is inmiddels een begrip in de regio.
De Gemeente Den Haag begint met structurele boombeplanting. Het Statenkwartier is de eerste ‘groene’ wijk in de stad, zo worden er rijen jonge boompjes in de Frederik Hendriklaan geplant. Veel van deze bomen staan er vandaag de dag nog.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog is het Statenkwartier ‘Sperrgebiet’. De wijk wordt bezet door de Duitsers en alle bewoners en ondernemers worden geëvacueerd.
Gerard Paagman senior opent zijn boekhandel aan de Frederik Hendriklaan, op nummer 217. Gerard junior nam de winkel over en de zaken liepen goed: er kwam nog een filiaal in het centrum van Den Haag en in Delft. Inmiddels staat de derde generatie Paagman aan het roer.
Den Haag zet zichzelf internationaal op de kaart met de Nuclear Security Summit op 24 en 25 maart in het World Forum. Tal van wereldleiders, onder wie president Barack Obama, bezoeken de stad voor de tweedaagse top. Obama houdt na afloop van de NSS een persconferentie in het Gemeentemuseum. Daarna bekijkt hij samen met premier Mark Rutte, directeur Benno Tempel en burgemeester Jozias van Aartsen, het laatste schilderij van Mondriaan: Voctoy Boogiewoogie. Het schilderij is een ode aan de stad New York, de jazz en de vrijheid.
In 2015 bestaat het Statenkwartier een eeuw, tijd voor een feestje!