Per 1 mei aanstaande sluit Gertrude Rodenhuis (65) de deuren van haar ziel en zaligheid op De Fred, het is tijd voor een andere invulling. Want dat Gertrude de deuren sluit, betekent niet dat Kaatje ophoud te bestaan. En daar wilden we meer van weten…

 

kaatje intro ECHT

Het is alweer 19 jaar geleden dat je Kaatje aan de Rein in de Reinkenstraat opende. En dat is ook gelijk het antwoord op datgene wat ik me al jaren afvraag: waar komt toch die Rein vandaan?
Ja, daar komt die Rein vandaan, vanwege de Reinkenstraat. Ik wilde iets met ‘aan de Rein’ en toen zijn we op Kaatje gekomen, wat gewoon verzonnen is trouwens. Maar inmiddels ben ik bijna Kaatje en noemen ze mijn man meneer aan de Rein. Hij krijgt zelfs post op die naam!

 

De winkel was in de basis al gelijk zoals die op De Fred. Als ik nu de foto’s zie van toen was het wel een beetje tuttig vergeleken met nu, maar dat we dus alles hebben voor alle doelgroepen is altijd al zo geweest. Echt een one-stop-shop voor iedereen. Als je weinig tijd hebt en je komt bij ons binnen, dan kun je voor de hele familie iets vinden. Het aanbod moet altijd ergens over gaan: het moet of mooi, of grappig, of slim zijn. Mooi is subjectief natuurlijk, maar dan bedoel ik dus wat ik mooi vind en waar ik naar wil kijken in de winkel. En daar schakel ik dus altijd tussen, met 130 leveranciers.

 

En jouw smaak wordt gewaardeerd, want het is een zeer goedlopend bedrijf.
Zeker! Ik zal je vertellen… In de Reinkenstraat zat een tuin achter de winkel en toen ik begon had ik bedacht dat we daar een tuinstel gingen neerzetten, zodat we daar even konden zitten als het rustig was. Dat is het meest belachelijke wat ik ooit heb bedacht want het is nooit rustig geweest, haha!

 

Waarom dan naar De Fred?
Omdat het hier drukker is. De Reinkenstraat is leuk, maar klein. In de Reinkenstraat doe je je boodschappen en op De Fred winkel je, dat is het verschil. Ik heb hier jaren gewoond en wist dus precies waar ik heen wilde op De Fred. Sowieso bij Albert Heijn in de buurt. En dat ik tien jaar geleden deze plek heb ingenomen is het beste wat ik ooit heb gedaan.

voorkant winkel 

Maar nu is het genoeg?
Ja, mijn man is elf jaar ouder dan ik. De avond voordat ik het huurcontract voor De Fred ging tekenen vroeg hij aan me hoe lang ik dit nog ging doen, toen zei ik een jaar of tien. En nu zijn we zover. Hij doet nog steeds de boekhouding, zonder hem had ik dit alles ook nooit gekund. Maar ik vind wel dat ik nu meer thuis moet zijn en niet meer altijd die winkel. Als we samen nog leuke dingen willen doen, dan moeten we dat nu doen en niet over vijf jaar. Anderhalf jaar geleden kwam alles samen. Ik wist dat het huurcontract ging aflopen en je moet dan een jaar van tevoren opzeggen. Dus vanaf die tijd wist ik al dat we per 1 mei 2020 dicht gaan.

 

We zijn het vanaf kerst heel voorzichtig naar buiten gaan brengen, eerst bij wat leveranciers en later bij vaste klanten. En de reacties zijn enorm, heel heftig ook soms. Ik heb huilende klanten die helemaal van slag zijn. Zulke reacties kregen we ook toen we weggingen uit de Reinkenstraat, toen waren ze daar echt kwaad en zagen de verhuizing als een soort hoogverraad. Daarom heb ik het nu zo lang mogelijk uitgesteld. De winkel en ik leven van de positieve energie van klanten, dus als iedereen hier loopt van ach en wee dan ga je daarin mee. Ik roep maar steeds: “Wees nu maar blij voor mij, want ik vind dit leuk!” En dat mensen het erg vinden dat we gaan sluiten is eigenlijk een compliment natuurlijk.

 

Gertrude en the girls

Inderdaad, als je zulke reacties krijgt heb je echt wat betekend. Los van de persoonlijke reacties van mensen is het voor De Fred als winkelgebied natuurlijk ook een verlies. Je bent al vanaf je komst naar De Fred een local hero met een eigen identiteit. We zullen Kaatje zeker gaan missen… Hoe gaan de komende maanden er uitzien voor je?
We starten eind februari eerst rustig met de uitverkoop. Dat heb nog nooit gedaan, want ik gaf het liever weg. Maar het is onvermijdelijk, ik moet straks opheffingsuitverkoop gaan houden. De dag voor Koningsdag is de laatste dag dat de winkel open is en op Koningsdag zelf gaat alles wat over is de straat op. Na 1 mei is het eerst de administratie afhandelen en dan ga ik eind mei naar Zuid-Frankrijk. Daar bouwen we voor het hele seizoen een soort van kamp in the middle of nowhere – met goede stoelen en een lekker bed, maar het is wel een tent. Hoewel mijn dochter wel eens zegt dat het geen kamperen is wat ik doe, maar glamping, haha!
 

 

Dus eerst ontspannen en dan weer als herboren het feestseizoen in. Want het feit dat je de winkel sluit, wil niet zeggen dat je stopt. Is dat ook de reden dat je de zaak niet hebt verkocht?
Ja, ik wilde de naam houden zodat ik andere dingen onder dezelfde noemer kan doen. De enige aan wie ik het eventueel had overgedaan is mijn dochter Sophie (39), maar die is altijd duidelijk geweest in dat ze dat niet wilde – wat prima is. We hebben de afgelopen jaren wel mensen gehad die de zaak wilde overnemen, maar daar had ik geen goed gevoel bij. Dit ben ik en jezelf moet je niet verkopen.

 

Nadat ik in de zomermaanden ben bijgekomen ga ik markten doen of een pop-up – alleen niet meer zeven dagen per week. Er komt geen webwinkel, dat vind ik niet leuk om te doen. Inkopen en verkopen vind ik leuk en ik hou van sjouwen met spullen, ik word gewoon heel blij van het idee dat ik weer mag gaan bouwen. De hele kerstvoorraad staat bij mij thuis in de kelder en in 20 jaar tijd heb ik zulke goede banden opgebouwd met mijn leveranciers, dat iedereen me blijft helpen in de nieuwe vorm. Dus ik ben bezig om terug te komen in Den Haag, maar dan in een veel kleinere setting en dat gaat pas spelen vanaf augustus. We blijven actief op onze social media kanalen (instagram en Facebook) en mensen kunnen zich intekenen op de mailinglijst in de winkel, waarmee we iedereen op de hoogte gaan houden van onze activiteiten vanaf augustus dit jaar.

 

Ik ben blij om te horen dat je nog vol energie zit en we Kaatje aan de Rein nog genoeg gaan tegenkomen in het Haagsche, ik wens je heel veel succes & plezier. Heb je nog woorden van afscheid of advies voor ons?
Nou, ik ben recent verhuisd en kom nu wat vaker ook in andere winkelgebieden. En dan realiseer ik me ineens hoe prachtig De Fred is… Er wordt natuurlijk ongelooflijk gezeurd over dat het allemaal niet is zoals het vroeger was en over al die grootwinkelbedrijven. Maar het is juist prachtig dat het hier allemaal zit, daarom kom je ook naar De Fred. En als je dan ziet hoe de meeste winkelstraten – ook in de stad – eruit zien, dan mogen we toch wel heel trots zijn op De Fred.

 

Wat zie je dan in andere winkelstraten of de stad?
Verloedering, heel veel leegstand. Met verloedering bedoel ik dat het vies is, overal rotzooi. Iets wat zo mooi was zie je in no time naar beneden gaan, armoedig worden. Het ziet er hier op de laan fantastisch uit na de herinrichting. Als ik ’s avonds naar huis rij over de Willem de Zwijgerlaan met al die lantaarns, prachtig gewoon. En al het winkelaanbod hier… Je kan niet alleen maar ‘leuke’ winkeltjes hebben. Dan krijg je de 9 straatjes in Amsterdam, ik wordt daar na een tijdje helemaal iebel van, zo van ‘kijk eens hoe hip we allemaal zijn’. Maar met alleen hip trek je geen mensen, die komen bijvoorbeeld ook voor de Blokker en doen dan toch ook de rest aan. We hebben elkaar echt nodig!

 

Ga je nog vaak terugkomen na 1 mei?
Hier op De Fred? Ja, natuurlijk!

 

kaatje slot

 

Artikel geschreven door Sandra Rovers van i-organize.it.