Sinds eind maart zit er een authentiek Japans eetconcept op De Fred, HACHI. En met authentiek bedoelen we niet alleen het eten, maar ook de drie eigenaressen. We gingen langs om kennis te maken!

hachi voorkant 

Op nummer 122, waar eerst Foodsouldiers zat (herkent u de markies nog?), hebben afgelopen 22 maart Akiko Hanawa (40), Shoko Kawazu (39) en Noriko Kobayashi (41) het eerste authentieke Japanse take-away restaurant van Den Haag geopend.

Achtergrond
Pas afgelopen december is het plan voor HACHI ontstaan. Akiko verteld:
“Noriko en ik kwamen drie jaar geleden als alleenstaande moeders naar Nederland vanwege de scholing van onze kinderen. Zo hebben we elkaar toen ontmoet in Den Haag. Ik ben toen een relocatiebureau gestart om Japanners die naar Nederland willen komen te helpen aan woonruimte. En in die hoedanigheid heb ik in juni 2018 Shoko leren kennen, die erover dacht om ook naar Nederland te komen. Ze is vrijgezel en wilde haar lifestyle veranderen. Afgelopen december kwam ze met het idee om samen een Japanse zoetwaren speciaalzaak te beginnen. Vele brainstormsessies en discussies verder kwamen we op een Japanse delicatessenwinkel. En toen is Shoko eind maart ook naar Nederland gekomen.”

hachi winkel 1hachi winkel 2

Gezien de grootte van het pand en de kosten die dat met zich meebrengt denken ze wel dat ze nog een het één en ander aan hun concept moeten toevoegen. Er zijn een boel Japanse kunstenaars in Den Haag, ze willen de achter-ruimte gaan gebruiken als expositieruimte. Verder vinden er geregeld sushi-workshops voor kinderen plaats, wellicht dat dit in de toekomst ook voor volwassenen georganiseerd gaat worden. En daarnaast willen ze meer Japanse producten gaan verkopen, en om zich meer op de restaurantfunctie te focussen hopen ze vanaf juni ook Japans bier en sake te kunnen gaan voeren.

Internationaal karakter
Ze doen het dus met zijn drieën, deze internationaal georiënteerde Japanse dames. Akiko, die is opgegroeid in New York en Bahrein, was eerder investeringsbankier in Japan, maar toen haar dochter één jaar oud was is ze hier mee gestopt en heeft ze samen met de vader van haar kind een sushi-restaurant geopend in Tokyo (waar ze nog steeds eigenaar van is). Later zijn ze verhuisd naar Londen, toen haar man daar een nieuw sushi-restaurant ging openen en nu een bekende sushi-chef is (en inmiddels ook haar ex-man). Ze is gewend aan andere culturen en doet voor HACHI het management en de financiën. Noriko is degene die het langst in het buitenland heeft gewoon (ze is opgegroeid in Londen), is moeder en heeft een passie voor koken. Daarom is zij de chef van HACHI. Shoko heeft altijd gewerkt voor haar vaders zaken, zowel in het vastgoed als in het restaurantwezen (ze hebben diverse Italiaanse restaurants in Japan). Ze is vrijgezel en wilde iets totaal anders. Dat is gelukt met een Japanse zaak in Nederland! Shoko houdt zich vooral bezig met de sales en marketing van HACHI.

hachi dames
Van links naar rechts: Shoko, Noriko & Akiko

Dat ze op De Fred wilde gaan starten was al snel duidelijk. Ten eerste omdat het natuurlijk een fantastische locatie is, maar ook vanwege het internationale karakter. De kinderen van Noriko en Akiko zitten op de internationale school in de wijk en er daar zijn uiteraard een boel expats. De meeste van deze moeders doen boodschappen op Fred-noord en daar zat nog geen Aziatische keuken. Vandaar dat ze erg blij waren toen ze hun huidige locatie konden gaan huren.

Authentiek Japans eten 
Door de Japanese Dutch friendship treaty zijn er een boel Japanners in Den Haag (de afgelopen drie jaar zijn er in het kader hiervan ongeveer vierduizend Japanners naar Nederland gekomen, de meeste keren nadat hun visa is verlopen na twee jaar weer terug naar Japan), en géén authentiek Japanse restaurants. En met authentiek bedoelen we zowel gerund door Japanners (want alle Japanse restaurants in Den Haag worden gerund door andere nationaliteiten dan de Japanse), als de échte Japanse smaken tot hun recht laten komen.

“Wanneer er een Japans restaurant wordt geopend in Europa – en ik heb het gedaan in Londen, ik weet hoe het werkt – dan worden de ingrediënten altijd aangepast naar de Europese smaak. Wanneer je hier bijvoorbeeld ergens sushi besteld, dan is de rijst altijd wat meer gezoet en natter. Maar in Japan wordt minder suiker gebruikt en is de rijst minder nat, dus doen we dat hier bij HACHI ook. Hier krijg je alles zoals je dat in Tokyo ook zou krijgen!”, aldus Akiko.

hachi keuken 1

En daarom zijn ze flexibel in hun menukaart, want het is nog een beetje aftasten welke smaken hier aanslaan en welke niet. Ze staan ook zeker open voor feedback van hun gasten, om zo vraag en aanbod beter op elkaar te laten aansluiten. Meer controle krijgen over het verbruik om de verspilling tot een minimum te beperken is ook iets waar ze druk mee bezig zijn, maar dat is voor een deel ook inherent aan het product natuurlijk (denk sushi, die de volgende dag niet meer verkocht kan worden).

De traditionele Japanse gerechten bij HACHI worden altijd vers bereid. Het menu varieert van vegetarisch tot vlees en vis, van baksels tot rijst, en van hartig tot zoet (die echt een smaaksensatie zijn, kunnen wij u vertellen!). HACHI maakt gebruik van verse producten en kan ook dingen à la minuut klaarmaken, zoals voor de liefhebben een pokébowl (die eigenlijk niet op de kaart staat). En natuurlijk de échte Japanse sushi!

hachi collage

Meer weten?
Check HIER voor hun website.
Check HIER voor hun winkelpagina op onze site. 
Check HIER voor hun Facebookpagina.
Check HIER voor hun Instagramaccount.

Artikel geschreven door Sandra Rovers, i-organize.it.
Foto's collage: HACHI