Sinds 1 september jl. heeft Chox Chocolaterie een nieuwe eigenaar: John (47) en Kim (39) de Vreede. Zij hebben het stokje overgenomen van Ton en Ria Zwarts, die Chox de afgelopen 12 jaar gemaakt hebben tot wat het nu is. We gingen langs voor een kennismaking.

John en Kim 2

Samen met John dronk ik een kopje koffie en ondertussen bespraken we hoe het zo gekomen is… 

John vertelt: “Het is eigenlijk allemaal heel snel gegaan. Mijn vrouw en ik hadden sinds 2014 een horecazaak op het Vestenplein in Delft, die we vorig jaar hebben verkocht. We zijn ons toen gaan oriënteren en zo kwamen wij er van de zomer achter dat Chox in de stille verkoop stond. Ik ben toen met Ton en Ria gaan praten, die in eerste instantie schrokken omdat ze voor ogen hadden pas halverwege 2019 een deal te maken. Maar het gesprek verliep voor beide kanten positief. Ik gaf aan nu interesse te hebben, hoe dat over een jaar zou zijn kon ik niet zeggen. En toen was binnen twee weken de deal rond! Het was wel even wennen voor Ton en Ria, dus hebben we ‘pas’ een maand later de overdracht gehad, op 1 september jl.”

Frisse wind, maar beetje bij beetje…
Chox ziet er al twaalf jaar hetzelfde uit en de lunchroom is onderhand wellicht ietwat gedateerd, dus willen John en Kim voorzichtig het één en ander aanpassen naar een wat hipper en jongere uitstraling: “We moeten zorgen voor continuïteit. Ik heb het niet onderzocht, maar de gemiddelde leeftijd in de lunchroom ligt zo ongeveer rond de 75 jaar. Er zijn ook jongere mensen die onze winkel weten te vinden en een kopje koffie drinken, maar over het algemeen is het publiek dat hier in de lunchroom komt op leeftijd. Zoals de gehele maatschappij vergrijsd, blijft het Statenkwartier hier niet in achter. Deze wijk is met zijn mooie statige panden, chique uitstraling en strategisch gunstige ligging een geweldige plek om te wonen waardoor er ook veel jonge gezinnen en expats zich hier vestigen. Dit is onze doelgroep ook, nu en voor onze toekomst!” aldus John.

chox muur 1 chox muur 2  chox muur 3

 

Dus komt er een nieuw behang, andere gordijnen en een frisse kleur op de muur. Ze willen graag een horecavergunning, want John vindt dat je in deze tijd als lunchroom een wijntje en koffie met likeur moet kunnen schenken. Ook wil hij een terrasvergunning aanvragen, want dat wijntje wil hij niet alleen binnen maar ook buiten kunnen schenken. Punt is echter dat Chox, om in aanmerking te komen voor een horecavergunning, de glazen pui in de winkel 40 centimeter naar achter moet verschuiven vanwege hygiëne-eisen. Daar lopen ze dus een beetje tegenaan. Verder willen ze graag de beleving naar binnen halen, daarom zal er op termijn een bar geplaatst worden rechts van de cadeauvitrine. Chox heeft een prachtige koffiemachine die nu verstopt staat in een ruimte achter de wand, en het is de bedoeling de beleving van het op ambachtelijke wijze koffie maken de winkel in te halen. Want je moet de koffiebonen kunnen horen malen, kunnen ruiken en zien, vindt John. “Dus ik ga niet heel snel wat veranderen, maar stukje bij beetje wel. Er zit hier heel veel potentieel!”

 

Concept
Het concept zelf blijft vooralsnog wat het is: chocola, lunchroom en cadeauartikelen. Het koffiemerk Illy hoort er ook helemaal bij en is het benoemen waard. Want los van het feit dat deze koffie door Chox wordt geschonken, is Chox ook het enige verkooppunt op De Fred van zowel de Illy koffiebonen als de capsules. En natuurlijk de Illy-machines, want hier wil John graag een groter assortiment van gaan aanbieden. Hij heeft er zelfs een speciale kast voor ingericht!

chox illy

 

En voor bij de koffie is er – los van de eigen lekkernijen als chocolade, bonbons en echte slagroomtruffels – natuurlijk ook bijzonder gebak van Bakkerij Vreugdenhil en hazelnootgebakjes van Maison Kelder. Zoals John zegt: “Je komt hier voor goede koffie, lekker gebak en de beste chocolade”. 

chox vitrine chox bonbon collage

 

De cirkel is rond
Het leuke is dat John helemaal gek is op de Frederik Hendriklaan, hij is min of meer hier in de straat geboren. Hij vertelt dat hij vroeger, toen-ie voor het eerst op zichzelf ging wonen, een appartementje had in de Van Slingelandtstraat met een achtertuin die grenst aan Slagerij Waaijer, een paar panden naast Chox! Dat was in 1989 toen hij nog juwelier/goudsmid wilde worden. Hij werkte destijds in de juwelierszaak in het Kurhaus en beunde bij in het hotel zelf. Dat vond hij zo leuk, dat hij zijn juweliersplannen liet varen en besloot Hoge Hotelschool te gaan doen. Een schot in de roos, want niet alleen heeft John met veel plezier in het hotelwezen en op vakantieparken gewerkt, hij doceert al tien jaar lang Hospitality Management op Bachelor-niveau aan een particuliere hotelschool. Daar is hij een tijdje voor in Baarn gaan wonen, waar hij ook een galerie in hedendaagse kunst is begonnen. Echter kreeg John dit niet zo van de grond als hij voor ogen had en is hier na drie jaar mee gestopt. Toen was het ook tijd om terug te komen (met gierende banden, aldus John), want hij mistte Den Haag enorm! Hij kwam aan op Scheveningen, en woont nu inmiddels alweer zes jaar in Wassenaar met Kim.

 

Hier op De Fred ondernemen voelt echt als thuiskomen voor John: “Ja, ik vind het heel fijn hier. Ik ben misschien nog te jong om de cirkel rond te hebben, maar ik ben wel terug op mijn plek. Delft is zakelijk gezien een hele goeie zet geweest, alleen heb ik niks met Delft. We hebben goede business gehad, maar ik had er geen gevoel of emotie bij. En dat heb ik hier op De Fred wel!"

 

chox winkel

 

Meer weten? 
Klik HIER voor de winkelpagina van Chox.
Klik HIER voor de Facebookpagina van Chox.
Klik HIER voor de website van Chox. 

(artikel geschreven door Sandra Rovers, i-organize.it)