“Wanneer je bij ons in de salon bent geweest, zegt je partner ‘wat zie je er goed uit’ in plaats van te vragen of je bij de kapper bent geweest!”

ROB HIP

Rob Peetoom, begonnen als 16-jarige leerling kapper in Haarlem, werd in 1969 op 22-jarige leeftijd eigenaar van zijn eerste eigen salon in Santpoort-Zuid. En nu, bijna 50 jaar later, zijn er vijftien salons, een RP Academy en RP Studio in Nederland, drie zaken op Bali en opent Rob in juli een nieuwe salon in Williamsburg, New York.

Tijdens de opening van de nieuwe salon op De Fred op 21 april jl. had ik al kennis gemaakt met Rob Peetoom, de 73-jarige nestor van het gelijknamige internationale kappersimperium. Heel toegankelijk stond hij iedereen te woord met een glimlach en warm woord – je voelde je gelijk thuis. Vandaar dat ik mijn kans greep en hem vroeg om een interview voor De Fred. En dat kon!

RP voorkant RP entreeRP lounge


Rob Peetoom Factory
Dinsdag 8 mei was het zover en toog ik naar de Rob Peetoom Factory, sinds augustus 2017 gezeteld in de oude Suikerfabriek in Halfweg. (Met wat fantasie een kleine versie van de Binckhorst, maar dan nog in de kinderschoenen.) Een prachtig 3-verdiepingen hoog pand met een warme, natuurlijk open uitstraling met rondom genoeg plekken voor buitenshoots, waar ik er tijdens het wachten op Rob eentje van meepikte. Want los van de RP Academy op de tweede verdieping bevindt zich op de derde verdieping de lichte en zeer ruimtelijke studio, waar alle binnenshoots voor zijn magazine(s) en krant worden gedaan. Zoals nu ook de fotoshoot voor de opening in New York eerdaags, waarvan de foto’s gelijk in de studio bewerkt worden. Verder wordt de ruimte verhuurd aan derden, zoals bijvoorbeeld Vogue.

RP shootRP studio met dak

De RP Academy is op de eerste etage, hier worden de opleidingen voor de 350 medewerkers van alle salons verzorgd. Er is een klaslokaal voor de theorielessen, maar vooral ruimte voor praktijk. Want leren is een belangrijk aspect bij Rob Peetoom:

“Het is best lastig om continue op een hoog niveau te blijven werken. Vandaar dat iedereen moet trainen. De grap is natuurlijk dat ze bij mij een toekomst hebben. Ze beginnen als ze van school afkomen als leerling – ook al zijn ze gediplomeerd, ze mogen bij mij dan nog niet knippen. Als je binnenkomt ben je een ‘nieuwkomer’, dat ben je 1-2 jaar en dan doe je examen. Dan ben je ‘stylist’, gaat daarna door naar ‘advanced styliste’ en dan wordt je ‘topstyliste’. Je bent dan ook verplicht om de jongere onder je te trainen. En daarna wordt je ‘master’, waarbij het enige verschil tussen de laatste twee is dat een master ook leiding kan geven aan de hele zaak als de eigenlijke leiding er niet is. Ik merk wel dat de jongere generatie eigenlijk niet veel meer tijd wil besteden aan het leren van het vak dan gewoon de werkuren. Maar dan kom je er niet! Je mag hier al in werkuren trainen, maar om goed te worden moet je daarnaast veel meer doen.”

RP theorieRP loveRP academy

Train je jezelf ook nog met nieuwe kapsels en laatste trends?
“Jazeker! Ik sta al 20 jaar niet meer in de salon natuurlijk, maar ik knip nog steeds modellen, of voor een fotoshoot, of gewoon mijn dochters. Maar in mijn filosofie is er niet zoveel nieuws meer. Er zijn wel allemaal dingen die nieuw neergezet worden, maar die ik gewoon niet leuk vind. Ik hou van mooi natuurhaar op de goede lengte voor die persoon met mooie kleuren.”


Trouw team
Het is een trouwe groep collega’s die Rob om zich heen heeft verzameld, want alle masters alleen al (41 stuks) zijn al zo’n tien jaar werkzaam voor het bedrijf. Dat komt natuurlijk door de binding die hij creëert met zijn interne opleiding(en) en de kans op het worden van Creative Director met je eigen zaak, maar ook de bedrijfsfilosofie is hierin van belang. Want bij Rob Peetoom zijn ze altijd bezig om meer te geven dan ‘gewoon’ in een kapsalon staan:

Rob: “We doen natuurlijk veel, zo hebben we hier de Vogue Beauty Nights, we doen fashionshows, we staan op de Libelle Zomerweek, en zoals nu is er een fotoshoot bezig waarbij drie mensen uit mijn salons aanwezig zijn en meewerken… Dat is natuurlijk heel wat anders dan gewoon je ding doen in een salon. En daarnaast kunnen ze dus naar Bali of New York!”

Want het grappige is, dat de salons op Bali niet alleen zijn voortgekomen uit commercieel oogpunt, maar ook vanuit een persoonlijke behoefte tot behoud van personeel:

Rob: “In de jaren ’90 was het zo dat wanneer mensen een jaar of 5-6 voor me werkte, ze wilden gaan backpacken of zoiets. Mijn schoonouders woonde toen in Sydney en ik dacht ‘als ik daar nou een winkel begin, dan kunnen ze daar mooi een half jaar werken en na afloop gewoon weer lekker terug naar de salon in Nederland’. Sydney mislukte helaas, maar toen ik eenmaal op Bali was geweest vond ik het daar zo leuk dat ik ben gaan kijken of ik daar niet iets kon gaan doen. Toen is het balletje gaan rollen en zes jaar geleden heb ik daar de eerste salon neergezet – nu hebben we er drie op Bali! En eerdaags New York natuurlijk.”

Bali 1Bali 2Bali 3


De salon op De Fred
Harstikke leuk al die internationale salons en later ook zeker meer over New York, maar het gaat ons natuurlijk vooral om de salon op De Fred! Deze is nu bijna een maand geopend en gaat nu al beter dat het ooit in de Bijenkorf ging. Want daar zat Peetoom eerst met de salon, onvindbaar verstopt achter de onderbroeken. Met ook echt een goed team, alleen men kon ‘m niet vinden. De keuze voor De Fred was dan ook niet moeilijk: een prachtig pand, gerenommeerde laan met goede doorloop en ’s ochtends vrij parkeren. En vooral dat laatste trekt ook veel mensen van buiten de stad, los van bestaande- en nieuwe klanten uit de buurt.

Rob: “Dat gratis parkeren ’s ochtends is uniek! Als je in onze salon op de Zuidas komt, dan betaal je in de parkeergarage zes euro per uur – dat tikt aan als je van 9 tot 12 in de stoel zit. Daar komt bij dat we aan prijsdifferentiatie doen, waardoor we sowieso verschillende soorten klanten trekken. Als jij voor 30 euro geknipt wil worden door een nieuwkomer, dan kan dat. Alhoewel de advanced stylistes bij ons meestal voller zitten dan de middenmoot. Als je als klant heel blij bent met je stylist, dan ga je toch mee in die groei en blijf je gewoon. Kijk, sommige mensen zeggen ‘die Rob Peetoom is duur’. Maar vandaag de dag gaan mensen ongeveer vier keer per jaar naar de kapper. Stel je geeft per keer 80 euro uit aan knippen en een shampoo, dan ben je op jaarbasis 320 euro kwijt – bij elkaar niet zo gek veel. Als het resultaat is dat je gewoon heel blij bent met je haar, dan is het niet zo erg om iets meer te betalen. Ik probeer ook een gevoel neer te zetten, het is een beleving. We hebben goede bladen, goede koffie, er is een atmosfeertje dat lekker is, weet je wel? Nu is De Fred niet de beste salon om dat neer te zetten, omdat ik ‘m eigenlijk iets aan de kleine kant vindt. Maar het gevoel is goed! De meeste kappers zijn toch bezig met het maken van kapsels, wij zijn bezig om mooie mensen te maken die zich prettig voelen wanneer ze naar buiten lopen, dat is het verschil. En dat doe ik al vijftig jaar!”

RP Fred 3RP Fred 1RP Fred 2


De Rob Peetoom-beleving
Rob: “We doen bijvoorbeeld ook metamorfoses, maar als je binnenkomt en er al goed uitziet dan zeg ik dat ook. Ik ga het niet veranderen omdat het ik het nu ‘moet’ veranderen. Dat is het punt: we doen geen meta omdat het moet. Het gevoel is zo dat wanneer je bij Peetoom de deur uitgaat, je jezelf bent gebleven en dat je denkt ‘ik kan vanavond weg naar een feestje, want ik zie er gewoon lekker uit’, dat is onze opzet. En hoe je dat doet maakt niet zoveel uit, alleen niet door heel erg extreme kapsels te maken.”

De salon op De Fred wordt gerund door mede-eigenaren Maikel van der Valk en Sam van der Meer en heeft 17 stoelen, 5 wasbakken en 2 stoelen voor de INGEbrows beneden in de kluis. Want los van haar en make-up kan je bij Peetoom ook terecht voor je wenkbrauwen. INGEbrows is een concept van Inge van der Plas, creative director en mede-eigenaar van de Rob Peetoom Hair + Beauty salons. Ze heeft zich verdiept in wenkbrauwen en een speciale meetmethode uitgevonden waardoor je precies kan meten welke vorm wenkbrauwen het beste zijn voor je gezichtsvorm. Dat heeft ze zich toegeëigend en verder door ontwikkeld. En deze behandelingen worden nu exclusief bij Rob Peetoom aangeboden. Verder zijn er de INGEbrows to Stay waarbij er met inkt wenkbrauwen worden ‘getatoeëerd’ met een mesje.

RP trio staffingebrows


New York
Tot slot wilde ik toch nog iets meer weten over New York, want dat is wel een avontuur natuurlijk!

Rob: ”Ik werd hierop geattendeerd door een jongen die ik vroeger bij de Hairschool had aan de Elandsgracht, die zei dat New York heel interessant is om te doen. We zouden dat eerst samen gaan doen, maar dat ‘samen’ is lastiger dan het lijkt. Je moet er wel wat voor doen en niet gelijk wat terug willen hebben, alles uit een soort gevoel en liefde voor het geheel. Ik ben niet bezig met: als ik er maar gelijk geld mee verdien. Gelukkig zit ik in een situatie dat ik ook zo kan denken, maar zo heb ik altijd wel gedacht. Weet je, ik geloof er heilig in dat als je met liefde iets doet, het ook wel goed komt en je dan ook wel je geld terug krijgt. Je moet wel goed nadenken over wat je doet en wat voor een behoeftes er zijn natuurlijk. Nou, Williamburg in Brooklyn is net over de brug (vanaf Manhattan, red.) en de leukste nieuwe wijk van New York. Daar komt iedereen, is iedereen en zit heel veel geld. Daar kan het eigenlijk niet stuk, dus daar gaan we eerdaags open. Het vervelende is dat het daar wel heel veel meer kost om te bouwen dan hier in Nederland door allerlei regeltjes. Maar goed, we zijn nu in het midden van de bouw en ik hoop begin juli open te gaan. Vanuit Nederland neem ik drie van mij mensen mee, Sergio en Linda, en Nick, die nu op Bali staat. Allemaal getrainde en gespecialiseerde medewerkers die al 12-13 jaar bij me zijn, dus ze kunnen lesgeven en trainingen verzorgen en daar weer mensen opleiden. We hebben ongeveer 440m2 waarvan we circa 50m2 tot Academy hebben gemaakt. Op maandag, dinsdag en woensdag kunnen we daar dan training geven, en op donderdag en in het weekeind kan het als kleurgedeelte draaien voor de kapsalon. Heel multifunctioneel allemaal.”

RP Williamsburgwilliamsburg 2

 

Je bent internationaal bekend, als je in New York Rob Peetoom zegt, kennen mensen je naam dan?
“Dat denk ik niet. De kappers kennen me wel, maar het publiek nog niet. Maar daar gaan we natuurlijk aan werken, haha! We gaan eerst kijken hoe we gaan scouten. Er zijn natuurlijk ontzettend veel Nederlandse modellen die daar wonen en waar we wat mee kunnen doen. En de opening is natuurlijk belangrijk. Er wonen ook zoveel mensen… Weet je, ik zou nooit meer een kapsalon in een dorpje beginnen. Als je niet wordt gezien, maak je het jezelf altijd lastig!”

Hoe zie je het voor je: is dit een eenmalig project in Amerika, of heb je stiekem in je achterhoofd nog meer plannen?
“Nee, ik denk niet zozeer meer voor mij. Maar mijn zoon Alexander runt de drie grote winkels in Amsterdam, en mijn dochters Rochelle en Savana hebben Business University gedaan. Savana heeft 2,5 jaar in Azië gezeten en gaat naar New York, en Rochelle runt de hele organisatie voor wat betreft PR- & marketing. Als het eenmaal gaat draaien zoals we zouden willen, dan denk ik dat het voor hun wel een uitrolproces wordt."

Hoe lang wil je nog doorgaan?
“Volgend jaar bestaan we 50 jaar en ik werk momenteel nog bijna zeven dagen in de week. Maar ik zeg altijd ‘ik heb niet gewerkt’, want ik vind het leuk wat ik doe. Maar als het 50-jarig bestaan is geweest ga ik me nog iets meer terugtrekken, in de zin van dat ik alle voorgronddingen dan door een ander laat doen. Dus ik zit nu bijvoorbeeld nog in de jury van Miss Holland, maar dat soort dingen ga ik dan minder doen. Het is tegenwoordig zo dat als ik op Bali zit, ik daar ook alle cijfers binnenkrijg en kan communiceren. Ik ben nu 73 jaar, dus dan ben ik bijna 75, en…, ik denk… dat ik dan eigenlijk wel eens beter wil leren golfen dan dat ik nu doe!”


Tot slot...
We zijn aan het einde van het gesprek gekomen en ik bedank Rob. Ik vertel hem dat ik het heel leuk vond en een warm gevoel heb gekregen. Zowel van hem als persoon en zijn ‘zijn’ (heel ontspannen, open en relaxed), maar ook over het bedrijf, hoe hij praat over zijn medewerkers en als ik zie hoe mensen hier met hem omgaan. Hij kent iedereen bij naam en zegt iedereen gedag. Heel prettig allemaal. Paternalistisch is misschien een wat ouderwetse term, maar heel vaderlijk is het wel, Rob als soort van hoeder. Hij reageert hierop met een knipoog door erop te wijzen dat zijn achternaam in het Engels Godfather betekent…


Meer weten? 
Klik HIER voor een video op YouTube.
Klik HIER om meer te weten over Rob Peetoom. 
Klik HIER om meer te weten over alle behandelingen.
Klik HIER om meer te weten over INGEbrows.
Klik HIER voor de FB-pagina van Rob Peetoom.

(artikel geschreven door Sandra Rovers, i-organize.it)