Al tien jaar zijn Emile (43) en zijn team het gezicht van dé kaaswinkel op Fred-noord. Onlangs is de winkel van de Kaasspecialist overgegaan naar Alexanderhoeve, maar verder is alles gewoon hetzelfde gebleven: er wordt nog op dezelfde wijze gewerkt met evenveel passie!

 

alexanderhoeve emile

Emile van den Berg, ook wel de kaasboer die nooit chagrijnig is, is een retailer in hart en nieren. De liefde voor het vak zat er al vroeg in en na zijn HBO-opleiding Retailmanagement is hij, na eerst vijf jaar voor een familiebedrijf in Zwolle gewerkt te hebben, bij Albert Heijn terechtgekomen waar hij uiteindelijk de delicatesse/kaas/brood-afdeling runde. Maar het begon te kriebelen en hij dacht: kan ik dit niet voor mezelf gaan doen? Zijn liefde voor kaas was inmiddels gegroeid en daarom was de stap naar de Kaasspecialist een voor de hand liggende keus.

De Kaasspecialist op De Fred werd toen gerund door Guus ten Berge (u weet wel, de man met het strohoedje), die de winkel heel hoog op de kaart had gezet waardoor deze in 2004-2005 zelfs is uitgeroepen tot Beste Kaaswinkel van het land. Guus was echter de jongste niet meer en daarom op zoek naar een opvolger – beide mannen werden dan ook aan elkaar gekoppeld. Dat was van begin af aan een goede match: Emile was de juiste man op de juiste plek en Guus zag in hem een waardig opvolger. Het idee was om een jaar lang samen te werken en dan geleidelijk aan alles over te nemen van Guus. Helaas heeft dat om gezondheidsredenen niet zo mogen zijn: Guus werd ziek, moest het rustiger aan gaan doen en heeft de zaak eerder verlaten, waardoor Emile op 8 februari 2008 officieel de winkel heeft overgenomen. Afgelopen maand heeft hij dus zijn 10-jarig jubileum op De Fred gehad!

De liefde voor het vak, en kaas in het bijzonder
“Mijn liefde voor kaas is gegroeid bij Albert Heijn, waar ik voor het eerst met verse producten ging werken. Daar heb ik wat mee, vooral omdat het handwerk is. Ik ben sowieso een ‘winkeldier’ en vind het heerlijk om met mijn klanten bezig te zijn en goede producten te verkopen. En kaas is natuurlijk lekker! Daar komt bij dat ik redelijk creatief ingesteld ben, en dat alles bij elkaar kan je hier tentoonspreiden. Je moet toch elke week weer je producten presenteren, en dat spelletje is gewoon leuk!”, zegt Emile.

IMG 3986

Zijn onderscheidende factor is vooral de diversiteit van zijn producten, denk Emile. Daarnaast is versheid heel bepalend, en de wisseling van de seizoenen. Dat zie je terug in de producten en presentatie hiervan in de toonbank en de winkel zelf, en natuurlijk in de etalage. Emile vindt servicegerichtheid uiteraard ook heel belangrijk, waar hij dan ook behoorlijk ver in gaat en graag in wordt uitgedaagd.
logo

Van Kaasspecialist naar Alexanderhoeve
Op 9 oktober afgelopen jaar is de Kaasspecialist overgegaan in Alexanderhoeve. Een nieuwe naam en logo, maar verder is er niet zo veel veranderd voor u als klant. Er is een groter assortiment Boerenkaas gekomen (meer verschillende leeftijden en soorten) en de buitenlandse kazen zijn ook uitgebreid. De salades, tapenades, olijven, noten, wijnen en vruchtensappen zijn gelijk gebleven. De vleeswaren zijn wel uit het assortiment gehaald, maar dit staat los van Alexanderhoeve. Emile denkt erover deze wellicht weer terug te brengen in het assortiment.

IMG 3987

Emile: “Een verandering die wel wat voeten in de aarde had, was dat de Beemsterkaas uit het assortiment was gehaald. En Beemsterkaas was toch één van de best lopende producten, dus dat was jammer. Daar hebben we wel wat klanten door verloren. Gelukkig zagen ze dat bij Alexanderhoeve ook in, dus nu is de Beemsterkaas weer terug in ons assortiment. En zien we onze klanten voor deze kaas langzaamaan weer terugkomen, wat heel fijn is!”

alexanderhoeve beemster

Verder zijn er twee producten die we hier toch nog even apart willen benoemen: het bier van Westvleteren en de ambachtelijke kaaskoekjes genaamd ‘Fredjes’. Met het snijden van verse kaas gaat het soms wel eens mis namelijk. Deze plakken worden dan niet weggegooid, maar bewaard en gevacumeerd tot grote blokken. Eens in de zoveel tijd worden deze geraspt en naar de overkant gebracht, waar Banketbakkerij Plasman er met de hand gespoten roomboter kaaskoekjes met walnoten van maakt. Een lokale lekkernij dus en alleen verkrijgbaar bij Emile.

En het bier van Westvleteren is al jaar en dag het beste bier van de wereld en maar zeer exclusief verkrijgbaar. Emile heeft dit bier echter altijd op voorraad, wat vrij bijzonder is! Een flesje kost € 12,50 per stuk en is verkrijgbaar met Gouden kap (10,2%), Blauwe kap (8%) en Blonde kap (6,1%).

alexanderhoeve fredje

Hetzelfde vertrouwde team
Wat ook gelijk is gebleven is het gezellige team dat er al jaren staat. Want, los van dat zijn team mede het gezicht van de zaak is, zijn ze trouw en blij om voor Emile te werken: Ellie werkt al 19 jaar in de winkel, Lana 11 jaar, Corrina werkt onderhand 6 jaar voor Emile en Kim nu bijna een jaar – en dat zegt wel iets. Er wordt nog op dezelfde wijze gewerkt met evenveel passie!

IMG 3883

Meer weten? 
Klik HIER voor de winkelpagina op onze site.
Klik HIER voor een link naar hun Facebookpagina.

(artikel geschreven door Sandra Rovers, i-organize.it)