IJs van Luciano is geen gewoon ijs, maar ijs naar een recept van Meesterijsbereider Luc Blok. Luc begon 22 jaar geleden in Wassenaar met een kleine ijssalon, inmiddels zijn er verschillende Luciano’s verspreid door het land en vanaf volgende week dus ook op De Fred!

 

luciano intro


Pierino en Leontine Calia

De zaak op De Fred is, net als IJssalon Luciano op de Theresiastraat, van Pierino en Leontine Calia, beide geen onbekende in de Haagse horeca. Pierino’s vader was één van de grondleggers van La Galleria op Scheveningen, waar Pierino zelf van zijn tienertijd tot zijn dertigste heeft gewerkt. En Leontine Calia komt ook uit een horecagezin, haar vader had o.a. Le Perroquet op het Plein. Samen hebben ze diverse horecazaken gehad, eerst in Nederland en later in Spanje, maar in 2011 hebben ze alle zaken verkocht en zijn ze terug gekomen naar Nederland. Eenmaal terug in Nederland kochten ze een huis in Wassenaar, en wel naast Luc en Angelique Blok.

pierino en leontine
(Pierino en Leontine)

Pierino vertelt: “Toen we terugkwamen wist ik niet zo goed wat ik wilde doen. Terug het nachtleven in was geen optie meer voor mij, dus ik keek wat om me heen. Tijdens een etentje met onze nieuwe buren is onder het genot van een wijntje, en eigenlijk als grap, het idee geboren om bij hem in de zaak te gaan. Ik ben toen meegegaan op inkoopreis naar Italië en dat vond ik wel heel erg gaaf. Luc wilde groeien met zijn bedrijf en zocht tegelijkertijd iemand voor de productie in de keuken, maar kende niemand die dat kon doen. Daar ben ik weer goed in, maar ja…, ik kon geen ijs maken. Toen ben ik bij hem in de leer gegaan en zo zijn we steeds groter geworden. Toen ik begon was de productieruimte 20 m2, inmiddels hebben we een productiekeuken van 400 m2!”

Het ijs wat daar gemaakt wordt, naar geheim recept ontwikkeld door Luc, gaat naar de verschillende vestigingen in het land. Behalve naar de zaken van Pierino, want hij maakt als enige zelf zijn ijs. En waar ze voorheen zelf de ijs mix maakte in een mengmolen, wordt dat tegenwoordig door een bakker in silo’s van 10.000 kilo gemixt. Deze mix vormt de basis, welke wordt gepasteuriseerd en minimaal acht uur gerijpt, alvorens er ijs van gemaakt wordt.

ijstaarten


Alleen de beste producten
En ijs maken kan Pierino inmiddels als de beste: “We zijn heel trots dat we met dit product mogen werken. We zijn ook alleen met het product ijs zelf bezig, we doen geen dingen er omheen. Voor ons geldt: vers ijs op hoog niveau. We doen ook veel wedstijden en hebben al diverse prijzen gewonnen, waaronder die van Beste IJssalon in 2012, en in 2014 behaalde we de tweede plaats. We gebruiken alleen de beste producten van hoge kwaliteit, het ijs is heel romig met relatief weinig suiker. Daarnaast besparen we niet op toevoegingen, we gebruiken wat nodig is om de lekkerste smaak te verkrijgen. We laten ons niet leiden door de kosten, maar door de kwaliteit – en dat betaalt zich uit. Mensen eten liever bij ons een ijsje dan bij iemand anders, alhoewel smaken verschillen natuurlijk!”

ijs 1

In totaal voert Luciano’s 150 verschillende smaken ijs, die natuurlijk niet allemaal tegelijk op het menu staan. In de zaak op De Fred is ruimte voor 24 smaken, waarvan ongeveer de helft vast in het assortiment zal zitten. De rest wordt maandelijks afgewisseld, afhankelijk van de seizoenen. In de zomer meer sorbet- en yoghurtijs, en in de winter de wat hardere smaken met bijvoorbeeld koekjes, noten en chocola. Want Pierino is van plan om in de winter ook open te blijven op De Fred, alhoewel de openingstijden dan wat zullen worden aangepast.

WhatsApp Image 2018 03 17 at 17.06.00


Winkel op De Fred
Wanneer de winkel volgende week open gaat, zullen de pui en de wanden nog niet helemaal gereed zijn. Maar dat zal niet lang op zich laten wachten. De winkel op De Fred zal zich vooral richten op ijs, weliswaar in verschillende varianten: ijs, milkshakes en later ook ijstaarten. Vanwege de beperkte ruimte zal er daarnaast alleen water en coffee-to-go verkrijgbaar zijn, wat prima is omdat er in de zaak geen zitruimte zal zijn. Er is wel een terrasvergunning, dus je kan lekker buiten zitten en genieten van je ijsje (€ 1,20 per bol) met uitzicht op de laan. In het begin is de winkel open tot 20 uur, vanaf april zijn ze open tot 22 uur. Verder zijn ze, als ze eenmaal up-and-running zijn, nog op zoek naar een bedrijfsleidster, dus als u interesse heeft kan u solliciteren.

luciono De Fred 
teamfoto

Meer weten? 
Klik HIER voor de winkelpagina op onze site.
Klik HIER voor een link naar hun Facebookpagina.
Klik HIER voor een link naar hun Corporate Story op YouTube

(artikel geschreven door Sandra Rovers, i-organize.it)