Afgelopen woensdag liepen we binnen bij de nieuwe bakkerij op nummer 164. Sinds 4 oktober zijn ze open – nu nog van woensdag t/m zaterdag – en wellicht zegt de naam u iets. Dat kan kloppen, want ze zaten eerst op het hoekje Westduinweg/Statenlaan.

 

TWB logo

 

Succesverhaal
Het verhaal van The Welsh Bakestone is eigenlijk het verhaal van eigenaresse Yvette Pronk (43), geboren in Wales en opgegroeid in een ondernemersfamilie. Yvette, moeder van zes kinderen, heeft sinds haar tweede de auto-immuunziekte coeliakie waardoor ze een glutenvrij dieet moet volgen. Hierdoor heeft ze toen ze opgroeide nooit brood en banket kunnen eten. Een aantal van haar kinderen heeft deze ziekte ook, en toen haar jongste vijf jaar geleden naar de basisschool ging heeft ze haar eigen gluten- en tarwevrije bakkerij geopend, om een veilige plek voor mensen met coeliakie te creëren. Ondanks de bezwaren van diverse mensen (o.a. van haar man, die het maar eng vond dat ze zich op een zo specifieke doelgroep ging richten) is ze gestart – en het was vanaf het begin een hit!

 

TWB yvette      TWB brood

 

“Maar ja, ik kan niks anders!”, aldus Yvette. “En het ging gelijk zo goed, binnen een jaar heb ik een bakker moeten aannemen en heb sindsdien elk jaar uitgebreid. Maar het werd te klein op de Westduinweg, dus ik ben heel blij met de verhuizing naar deze winkel op De Fred. En op 30 oktober verhuist de bakkerij naar de nieuwe productieruimte op de Zilverstraat. We gaan van 20m2 naar 175m2, dus ruimte genoeg voor mijn inmiddels vijf bakkers! Waarvan eentje trouwens mijn 20-jarige zoon is. Hij heeft geen opleiding gedaan, want hij was ziek. Maar ik heb een Australische bakker, die ik alles geleerd heb, en hij heeft het mijn zoon weer geleerd. Dus al het brood dat hier staat vanochtend heeft mijn zoon gemaakt.“ vertelt Yvette niet zonder trots.   

 

En die extra ruimte in de vorm van een productieruimte heeft Yvette hard nodig, want ze levert door heel Nederland. Gewoon met de post, twee keer per week. Verder heeft ze een afhaalpunt in Zoetermeer en zal eerdaags de webshop (internationaal) online gaan. En Yvette houdt ervan verder te kijken: “Mijn plan is meerdere winkels te hebben in de grote steden, ook in Duitsland middels franchisenemers. Amsterdam zal de volgende stap zijn. Maar eerst aandacht voor mijn nieuwe winkel hier en de nieuwe productieruimte vanaf eind oktober. Mijn oudste dochter is 18 en studeert Retailmanagement, als zij volgend jaar klaar is kan ik dit aan haar overlaten en zelf richting Amsterdam gaan. Ik ben immers The Welsh Bakestone, niet mijn kinderen.”

 

TWB winkel

 

Gluten- en tarwevrij
Omdat Yvette zelf coeliakie heeft, is het voor haar een tweede natuur om hier naar te leven. Ze is daar ook heel strikt in voor wat betreft haar winkel. Deze is helemaal gluten- en tarwevrij, en ze probeert ook notenvrij te zijn (alhoewel ze dit niet kan garanderen).

 

Yvette: “Zelfs mijn koffie hier is glutenvrij. In het begin vroegen mensen of hun kopje omgespoeld kon worden, gluten zitten namelijk ook in de lucht. Maar dat hoeft hier niet, de hele winkel is glutenvrij. En zo wil ik het ook hebben: dat mensen met een glutenallergie hier gewoon kunnen zitten en eten zonder zich zorgen te hoeven maken. Ik heb wel eens mensen hier met kinderen met een niet glutenvrij broodje, maar dan zeg ik ‘niet in mijn winkel alsjeblieft’ en geef ze een eigen product. Die krijgen ze dan gewoon, want ik wil niet dat er gluten in mijn winkel komen. Sommige mensen worden boos en vinden mij gek. Maar ja, dan kan je beter niet in mijn winkel komen!”

 

The Welsh Bakestone importeert zelf grondstoffen uit het buitenland, omdat in Nederland de juiste niet te vinden zijn. Ze gebruiken drie verschillende grondstoffen uit Zweden, Engeland en Duitsland, en alles is gecertificeerd. Yvette verkoopt zelfs glutenvrij bier: “En ze zijn heel lekker! Ik had nog nooit bier gedronken en kwam op een beurs waar ze glutenvrij bier hadden. Ik heb allerlei verschillende meegenomen en geproefd, en de twee die ik het lekkerst vond heb ik nu hier in de winkel.” Dus met dat glutenvrij zit het inderdaad wel goed. En als de bakkerij klaar is, wil Yvette een keurmerk op al haar spullen. Dit is echter een kostbare zaak, dus zal gestaag op gang komen.

 

TWB winkel 2 

 

Hart voor haar klanten

Omdat Yvette en een aantal van haar kinderen ervaringsdeskundigen zijn vanwege hun eigen diagnose, heeft ze een boel contacten in de wereld van coeliakie. Dat heeft ertoe geleidt dat diverse gerenommeerde artsen en diëtisten hun patiënten direct doorverwijzen naar The Welsh Bakestone, omdat ze zeker weten dat er hier gescheiden wordt gewerkt en geen kruisbesmetting zal plaatsvinden.

 

Er komen ook veganisten naar haar winkel, want ze verkoopt ook melkvrije producten en producten voor mensen met een ei-allergie. En verder heeft ze natuurlijk veel contacten in de expat-wereld die graag in haar winkel komen – ze is zelf namelijk een expat (die onlangs trouwens de Nederlandse nationaliteit heeft gekregen, iets waar ze heel blij mee is).

 

Kinderen krijgen speciale aandacht in de winkel. Dat komt omdat Yvette weet hoe het is om als kind bijna niks te kunnen eten. Yvette: “Als kind heb ik al die lekkernijen nooit gehad, ik zat op feestjes altijd met een bakje rozijntjes. Ik heb pas onlangs voor het eerst tompouce, donuts en bokkenpootjes gegeten, omdat we die nu zelf maken – en het was heerlijk! Als kinderen hier binnenkomen zie ik altijd direct als iemand coeliakie heeft. Ik snap die kinderen ook, en als ze in de winkel komen mogen ze altijd alles proeven. Het maakt niet uit, ik snij alles voor ze af. Dit is hun plek.”

 

En dat blijkt ook uit het feit dat The Welsh Bakestone al jaren glutenvrije kruidnoten levert voor de intocht van Sinterklaas, iets waar Yvette heel blij van wordt: “Daarom is het ook zo fijn dat ik nu hier zit, want deze keer gaat de Sint langs mijn winkel! Ik wil het hiervoor helemaal vrij hebben voor mijn glutenvrije kinderen, waar we tafels met lekkers neerzetten. Het moest gewoon zo zijn. Dat ik deze winkel gevonden heb is fantastisch, alles valt op z’n plek. Ja, het is druk, maar ik voel me rustig hier. Dit is waar ik voor gewerkt heb, ik kan hier de hele dag blijven…”

 

 

TWB vitrine

 

 

Meer informatie over coeliakie vindt u via deze link.