De afgelopen twee weken is er hard gewerkt op Frederik Hendriklaan 230-A door de dames van deze nieuwe pop-up store. Het is een familiebedrijf, gerund door Wendy en Henriette Klein (tweelingzussen) en nichtje Guusje Marks, en ze hebben al twee winkels in Wassenaar en Noordwijk aan Zee. Tot en met december van dit jaar betrekken ze dus het oude pand van Ibericus om de tijd tot de nieuwe huurder erin komt te overbruggen. We gingen bij ze langs om te kijken hoe e.e.a. zo is gekomen.     

 

Wat is het idee achter Poush en hoe is het ontstaan? 

De naam Poush is een verbastering van het woord ‘pop-up store’ en zo is het bedrijf ook begonnen meer dan drie jaar geleden in Villa Arena. Wendy en Henriette hadden indertijd een website metdehand.nl met allerlei handgemaakt producten (een soort van Etsy van Nederlandse bodem) en vanuit die hoedanigheid werden ze benaderd door Villa Arena om daar een pop-store te openen voor 4 weken. De gedachte is de potentie van leegstaande panden goed naar voren te laten komen middels een creatief concept. Dat was zo’n succes, dat ze hier niet lang daarna nog voor terug gevraagd zijn door Villa Arena.

Wendy: "Dat wilden we wel, maar dan met een breder concept. Niet alleen handgemaakt producten of meubels, maar ook dingen die wij zelf heel leuk vinden. En we wilden het inrichten zoals wij als consument een winkel heel tof zouden vinden. Dus vanuit die hoedanigheid zijn we er ook ingestapt, zonder ervaring in retail of opleiding/achtergrond in die richting. Zo hebben we 3 of 4 pop-up projecten gedaan (waaronder de grootste pop-up store van het land van 1500 m2 in Wormerveer), en toen kwamen we in Wassenaar en Noordwijk terecht. Daar hebben we toen eerst een testperiode gedaan met ook pop-up, en daarna hebben we ons vast gevestigd."

En nu dus weer terug naar de basis op De Fred met deze pop-up store. Het idee is het stimuleren van ondernemerschap op een laagdrempelige manier d.m.v. krachtenbundeling van klein-ondernemerschap, waarbij ondernemers niet vast zitten aan vaste contracten. Er is zodoende een steeds wisselend assortiment, waarbij elk product een eigen verhaal heeft.

 

Pouch intro 3

 

Groot assortiment

De winkel op De Fred heeft 52 concepten in huis. De gemeenschappelijke deler hierin is de persoonlijke smaak van de drie eigenaressen: “Ja, wij vinden de producten allemaal heel erg mooi, fijn of leuk. Dat kan niet met alle producten zo zijn, maar we hebben onderhand genoeg kennis van onze klanten om te weten of iets past of niet. En zo niet, dan is het geen wereldonderneming geweest voor degene die het heeft uitgeprobeerd en komt er plek voor iets anders. Maar hoofdzakelijk denk ik wel dat wij winkels inrichten op die manier waarvan wij denken dat het past, puur op ons gevoel.”, aldus Wendy. Het aanbod van ondernemers waar de winkel mee wordt gevuld is een wisselwerking tussen labels die door de dames zelf benaderd worden, en ondernemers die zichzelf aanmelden om in de winkels hun producten te kunnen presenteren. Poush doet niet aan interne roofbouw, dus er wordt rekening gehouden met wat er op dat moment in de winkel ligt.

 

Pouch collage 3   Pouch collage 2

Een greep uit het assortiment: home-decoratie, lifestyle, verzorgingsproducten, geurkaarsen, plates, kaarten, planten, shawls, kleding, tassen, hondenmanden, lampen, sieraden, wat met keuken, food – bijna te veel om op te noemen! Denk bijvoorbeeld aan The Real Wine gums, snoepjes gemaakt van wijn waar de alcohol uit is gehaald. Ze hebben Zuster Evie, die oudhollandse kant-en-klare producten in leuke verpakkingen verkoopt (o.a. suikerbrood). En ze hebben ook Pineut, wat inmiddels een vrij bekend product is en leuk om cadeau te geven: hiermee kan u zelf uw eigen neut maken! Voeg jenever of brandewijn toe aan de verschillende kruiden/fruitmixen, et voilà! Leuk om te weten is dat dit in eerste instantie bij Poush is getest en nu ook wordt uitgerold in o.a. Amsterdam. Er is ook stationary gemaakt door twee jonge meiden die net een paar weken geleden begonnen zijn en het heel spannend vinden om nu al in een fysieke winkel te liggen. Maar ook de gevestigde orde met bijvoorbeeld Dreamlights en tassen van Chabo Bags - en alles daar tussenin!

 

Pouch collage 1  Poush winkeloverzicht links

 

Opening zaterdag 26 augustus

De afgelopen twee weken zijn heel hectisch geweest, na wat tegenvallers qua oplevering van het pand. Het is te begrijpen dat er niet te veel aan het binnenwerk is gedaan, omdat ze er maar voor vier maanden inzitten natuurlijk – zo zijn de vloer en het plafond heel industrieel, maar zijn er wel diverse wanden geschilderd. Alles bij elkaar klopt het hele interieur, ziet het er strak uit en vormt het één geheel. En a.s. zaterdag is dus de opening en kunt u allen dit nieuwe fenomeen op De Fred gaan aanschouwen! Wanneer u langs komt is er wijn, chips en bitterballen, maar vooral een warm welkom – de dames kunnen namelijk niet wachten om over hun concept te vertellen. Dus wederom tot ziens op De Fred!

 

Pouch collage 4