In 2017 bestaat Kijk! Knoester 30 jaar, waarvan de laatste 8 jaar in de winkel op de Frederik Hendriklaan. De afgelopen maanden is de winkel verbouwd en het is prachtig geworden!

 

Hans en Anja Knoester zitten inmiddels 8 jaar op De Fred, met in hun team Patrick (opticien), Faye (opticien-in-opleiding) en Katinka (net als Anja administratieve steun en toeverlaat). Toen ze het pand op nummer 228 indertijd betrokken hebben ze min of meer de routing van de oude gordijnwinkel gehandhaafd, weliswaar in hun eigen stijl. Maar zo onderhand werd het tijd voor een nieuwe, eigen signatuur van de winkel. De verbouwing verliep echter anders dan gedacht… 

“Het is een heel oud pand uit begin 1900, dus je weet van tevoren niet wat er allemaal zit en wat je gaat tegenkomen”, aldus Anja Knoester. “De vloer is er helemaal uitgegaan tot aan het zand, we konden via de fundering zo doorlopen naar de ING. Verder zijn er vier lagen gipsplaat van de muren gekomen, waarvan de laatste uit 1935 stamde volgens de krantenknipsels die erop zaten. Er kwamen ijzeren palen en nisjes tevoorschijn, en als klap op de vuurpijl bleek er nog een origineel raam weggewerkt te zijn achter gipsplaten!”

winkelfoto RESIZE

Authenticiteit èn state-of-the-art technieken

Er is besloten niks weg te werken en alles zo echt en eerlijk mogelijk in te richten. Bij het bepalen van de stijl is er uitgegaan van een prachtige, houten kast uit eind 1800 van de TU Delft – het middelpunt van de verbouwing. Tevens is er samengewerkt met een heel oud, pittoresk Schevenings winkeltje, een lijstenfabriek waarvan niemand wist dat die bestond. Zij hebben lijsten geleverd voor de nieuwe brillenbakken en de omlijsting van het ‘oude’ nieuwe raam in het midden van de winkel. Op deze manier blijft Kijk! Knoester dicht bij zijn roots, net als door de samenwerking met een Scheveningse aannemer.

collage wand en kast RESIZE

De authenticiteit is ook terug te vinden in het aanbod van Kijk! Knoester. Hans Knoester is niet voor niks een Meester Opticien – met meer dan 8 jaar gerichte vakopleiding ook een leermeester en regelmatig te gast als docent op de opticienschool in Rotterdam. Je kan het aanbod verdelen in twee dingen: de gebruikte technieken in de zaak en het fysieke aanbod van brillen en contactlenzen.

Hans Knoester vertelt: “We hebben hightech apparatuur in onze winkel: microscopen gekoppeld aan computers, we hebben een 3D-camera die bewegingen van de ogen registreert, opslaat en communiceert met de glasfabriek, zodat hier een bril uitkomt met glazen die op elke mm2 de juiste gezichtshoek hebben i.p.v. één middelpunt. Daarnaast hebben we twee oogmeetruimtes, één gespecialiseerd in contactlenzen en in de andere ruimte kunnen we de oogspierbalans meten. Brandende ogen bij het computeren of hoofdpijn komen regelmatig voor omdat de uitwendige oogspieren niet in balans zijn, dit kunnen wij meten en middels glas corrigeren.”

Los van de state-of-the-art technieken is het aanbod brillen bij Kijk! ook revolutionair: o.a. handgemaakt brillen uit Italië van leer, steen en hout – ook daarin willen ze anders zijn. “En dat is het kwaliteitsverschil! Dat zie je niet direct van buiten, maar wij vinden het logisch dat wanneer je zoals wij topsport bedrijft op zo’n fantastische A1-locatie, daar ook topapparatuur, topkennis en toppersoneel bij horen. Dit zijn allemaal zeer belangrijke schakels binnen één bedrijf”, aldus Hans.

bril van leer hout of steen RESIZE

Leuk om te weten
Kijk! Knoester heeft ook oog voor de jongste klanten, ze maken er hier een feestje van voor kinderen. Los van de kinderhoek met filmpjes op de muur en kleurmogelijkheden, mogen de kinderen zelf hun eigen bril uitzoeken. Er zijn hiervoor altijd meer dan 120 kindermodellen in huis, die de kids dan vervolgens zelf kunnen maken in de werkplaats. Na afloop ontvangen ze een diploma, hoe leuk!

collage speelhoek RESIZE


En wist u dat Hans Knoester ook actief is als vrijwilliger in Afrika? Hans vertelt: “Dat is zo leuk om te doen. We zamelen oude brillen in die we dan doormeten. De slechte gaan weg, maar de goede poetsen we op en stoppen we in een zakje met daarop de sterkte van de bril. Dit jaar heb ik ze voor het eerst zelf aan de man gebracht in Afrika. Normaal doen we in onze winkel ca. 500 oogmetingen in een half jaar, dat heb ik daar in één week gedaan - heel voldoenend werk!”
Dus los van nieuwe brillen kunt u bij Kijk! Knoester ook terecht voor een verlenging van het leven van uw oude bril – tot ziens op De Fred!

Kijk hans voor winkel RESIZE