Op nummer 230-B, waar u de Spijssalon gewend bent, is vorige maand Ohmu Sushi geopend als pop-up store. Het was even wennen, want de eerste klanten waren op zoek naar een ijsje, maar inmiddels gaat het snel met de bekendheid. En dat is niet zo vreemd, wanneer je je realiseert dat deze winkel wordt gerund door twee zeer ervaren sushi-chefs! Wij spraken met Jona Sigur Jardottir (34) uit IJsland, één van de twee chefs.

 

Jona en Livia Vazces Catala (33) uit Spanje ontmoetten elkaar 10 jaar geleden in een sushi-restaurant in Reykjavik, waar Livia de scepter zwaaide en Jona kwam werken. Beide konden het goed met elkaar vinden en werden vriendinnen, en toen Livia na een tijdje vertrok nam Jona de zaak over. De afgelopen jaren hebben beide dames internationale ervaring opgedaan, o.a. in Londen bij de Sushisamba, en heeft Jona heeft diverse traineeships in de verschillende sushistijlen gedaan, o.a. bij de zeer gerenommeerde Japanse sushi-master Hiromichi Hosokawa (eerder master-chef van het sterrenrestaurant van het Okura Hotel, nu eigenaar van Hosokawa Bar & Lounge, beide in Amsterdam).

Hoe raken deze jonge, internationale dames nou op De Fred verzeild?
Heel simpel: de liefde. Jona woonde en werkte in Londen en had net een nieuwe baan geregeld in Berlijn, en kwam in de tussenliggende tijd eventjes in Nederland voor een tussenstop. En hier kwam ze een jongen tegen waar ze verliefd op werd. Toen ze vervolgens dus ook nog de kans kreeg om samen te werken met Hosokawa in Amsterdam was de keuze snel gemaakt. “Het komt immers niet zo vaak voor dat je de kans krijgt de kneepjes van het vak te leren van een ‘authentic, grumpy, old Japanese man’”, aldus Jona (hieronder met het roze haar), met een knipoog – Berlijn werd gecanceld! 

jona en livia lager

En zodoende dat ze, toen ze klaar was met leren bij Hosokawa, werd gevraagd om deze pop-up store te openen. Voor Jona was het al snel duidelijk dit samen met Livia te willen doen (ze waren elkaar weer tegengekomen bij de Harbour Club), dus is het nu net als ‘vroeger’ in Reykjavik: de dames weer samen in hun eigen keuken.

De sushi die ze maken bij Ohmu Sushi is zowel de westerse stijl als de traditionele Japanse manier, Jona is in beide wijze volledig opgeleid. Tel daarbij op de hoogwaardige sashimi, door de ervaring opgedaan bij Hosokawa, en je hebt een kwalitatief hoogstaande sushi-bar van internationale allure – precies zoals De Fred betaamt!

Dus kom een keer langs bij Ohmu Sushi op De Fred en proef het zelf. Oh ja, ze doen ook aan catering, daarvoor kan je terecht op hun website http://www.ohmusushi.nl/